среда, 7. фебруар 2018.

Tajne dobrog roštilja


   Pitam se da li ima išta lepše od mesa I ribe sa roštilja, ali onog pravog na ćumuru, ili kako kažu na grančicama vinove loze. Ja lično volim I povrće sa grila, brzo se sprema a ukus je nezamenjljiv.


  MESO NA ROŠTILJU – Meso ne treba soliti pre pečenja jer so izvlači vodu, pa će meso posle pečenja biti suvo I manje hranljivo. Najbolje je da se posoli pred kraj pečenja.


  Ni meso ni riba neće se lepiti na rešetke ako se one pre pečenja namažu vinskim sirćetom.


  Meso ,riba I krompir mogu da se peku I u foliji,tako će biti sočniji I brže gotovi. Staviti komade nasjajnu stranu folije, skupiti krajeve I saviti pa staviti na rešetku ili direktno na žar.


   Treba paziti da u toku pečenja meso ne zagori na krajevima jer lekari kažu da je kancerogeno pa je najbolje odseći te komade ako se ipak desi.


   Obično se meso pre pečenja ne pere, ali ako neko hoće da opera komade mesa treba da opera vrelom vodom da bi se zatvorile pore I da sav sok ne iscuri, osušiti platnenom ili papirnom salvetom I staviti na roštilj.


   Ražnjići pečeni na roštilju biće ukusniji ako se stavi između komada mesa neko povrće, paradajz, paprika, luk, tikvica…


   RIBA NA ROŠTILJU – Preporučuje se da se manja riba peče na roštilju do ½ kg. Ako je veća iseći je na komade I staviti u marinade pa peći u foliji.


   Ribu srednje veličine treba zarezati na nekoliko mesta da bi se bolje ispekla.


   Bela riba se raspada pre pečenja pa je najbolje da se premaže limunovim sokom I uvalja u brašno pa onda stavi na roštilj.


   Preporučuje se da se posne ribe odmah po pečenju preliju majonezom ili gustim sosom napravljenim od ulja, iseckanog belog luka I peršuna,tako će biti I sočnija I ukusnija.


   Riba sa roštilja se jede odmah jer stajanjem gubi ukus.


   MARINADE :


·         Marinada za meso – šolja ulja, sitno seckana veza peršunovog lista, izgnječena glavica belog luka, malo ruzmarina I mlevenog bibera. Ovim premazati svaki komad mesa 2-3 sata pre pečenja I povremeno okretati.


·         Marinada za meso sa belim vinom – dva čena belog luka izgnječiti, dodati pola šolje belog vina, pola šolje ulja, dva isitnjena lovorova lista, kašičicu kečapa I malo mlevenog bibera. Postupak je isti, premazati meso I ostaviti 2-3 sata uz povremeno okretanje I peći.


·         Marinada za divljač I krmenadle – sitno iseckati dve glavice crnog luka I pola veze peršunovog lišća, dodati čašu crnog vina, čašu ulja, list lovora I malo mlevenog bibera. Ovom smesom mazati meso 2-3 sata pre pečenja.


·         Marinada za rečnu ribu – pola šolje ulja, sok od jednog limuna, malo vegete, peršunovog lišća, majorana i timijana, preliti ribu 1 sat pre pečenja.


·         Marinada za morsku ribu – pola šolje ulja, sok od jednog limuna, malo vegete, timijana, pešunovog lišća, bosiljka, ruzmarinai izgnječenu glavicu belog luka, preliti ribu 1 sat pre pečenja.


   SOSOVI ZA RIBU:


·         riba se još vruća preliva sosom tako da bude ukusnija.


·         Preliv od majoneza – tuba majoneza, čaša kisele pavlake, sitno iseckan peršun, a može se po želji dodati I beli luk.


·         Preliv od pavlake – čašu ili dve pavlake, sitno iseckama mirođija I 2-3 čena izgnječenog belog luka.


·         Preliv od ulja – šolja ulja, sitno seckan peršun, 2-3 glavice sitno seckanog belog luka.


·         Preliv sa renom – čaša kisele pavlake, pola kesice majoneza I pola šolje struganog rena.


·         Preliv sa kečapom – izmešati pola šolje kečapa sa šoljom pavlake I sitno seckanim belim lukom.


 


                                                                                          Prijatno!


Нема коментара:

Постави коментар