Tajne dobrog roštilja
Pitam se da li ima išta lepše od mesa I ribe
sa roštilja, ali onog pravog na ćumuru, ili kako kažu na grančicama vinove
loze. Ja lično volim I povrće sa grila, brzo se sprema a ukus je nezamenjljiv.
MESO NA ROŠTILJU – Meso ne treba soliti pre
pečenja jer so izvlači vodu, pa će meso posle pečenja biti suvo I manje
hranljivo. Najbolje je da se posoli pred kraj pečenja.
Ni meso ni riba neće se lepiti na rešetke ako
se one pre pečenja namažu vinskim sirćetom.
Meso ,riba I krompir mogu da se peku I u
foliji,tako će biti sočniji I brže gotovi. Staviti komade nasjajnu stranu folije, skupiti krajeve I saviti pa staviti na rešetku ili direktno na žar.
Treba paziti da u toku pečenja meso ne
zagori na krajevima jer lekari kažu da je kancerogeno pa je najbolje odseći te
komade ako se ipak desi.
Obično se meso pre pečenja ne pere, ali ako
neko hoće da opera komade mesa treba da opera vrelom vodom da bi se zatvorile
pore I da sav sok ne iscuri, osušiti platnenom ili papirnom salvetom I staviti
na roštilj.
Ražnjići pečeni na roštilju biće ukusniji
ako se stavi između komada mesa neko povrće, paradajz, paprika, luk, tikvica…
RIBA NA ROŠTILJU – Preporučuje se da se
manja riba peče na roštilju do ½ kg. Ako je veća iseći je na komade I staviti
u marinade pa peći u foliji.
Ribu srednje veličine treba zarezati na
nekoliko mesta da bi se bolje ispekla.
Bela riba se raspada pre pečenja pa je
najbolje da se premaže limunovim sokom I uvalja u brašno pa onda stavi na
roštilj.
Preporučuje se da se posne ribe odmah po
pečenju preliju majonezom ili gustim sosom napravljenim od ulja, iseckanog
belog luka I peršuna,tako će biti I sočnija I ukusnija.
Riba sa roštilja se jede odmah jer stajanjem
gubi ukus.
MARINADE :
·
Marinada
za meso – šolja ulja, sitno seckana veza peršunovog lista, izgnječena glavica
belog luka, malo ruzmarina I mlevenog bibera. Ovim premazati svaki komad mesa
2-3 sata pre pečenja I povremeno okretati.
·
Marinada
za meso sa belim vinom – dva čena belog luka izgnječiti, dodati pola šolje belog
vina, pola šolje ulja, dva isitnjena lovorova lista, kašičicu kečapa I malo
mlevenog bibera. Postupak je isti, premazati meso I ostaviti 2-3 sata uz
povremeno okretanje I peći.
·
Marinada
za divljač I krmenadle – sitno iseckati dve glavice crnog luka I pola veze
peršunovog lišća, dodati čašu crnog vina, čašu ulja, list lovora I malo mlevenog
bibera. Ovom smesom mazati meso 2-3 sata pre pečenja.
·
Marinada
za rečnu ribu – pola šolje ulja, sok od jednog limuna, malo vegete, peršunovog
lišća, majorana i timijana, preliti ribu 1 sat pre pečenja.
·
Marinada
za morsku ribu – pola šolje ulja, sok od jednog limuna, malo vegete, timijana,
pešunovog lišća, bosiljka, ruzmarinai izgnječenu glavicu belog luka, preliti ribu
1 sat pre pečenja.
SOSOVI ZA RIBU:
·
riba se
još vruća preliva sosom tako da bude ukusnija.
·
Preliv od
majoneza – tuba majoneza, čaša kisele pavlake, sitno iseckan peršun, a može se po
želji dodati I beli luk.
·
Preliv od
pavlake – čašu ili dve pavlake, sitno iseckama mirođija I 2-3 čena izgnječenog
belog luka.
·
Preliv od
ulja – šolja ulja, sitno seckan peršun, 2-3 glavice sitno seckanog belog luka.
·
Preliv sa
renom – čaša kisele pavlake, pola kesice majoneza I pola šolje struganog rena.
·
Preliv sa
kečapom – izmešati pola šolje kečapa sa šoljom pavlake I sitno seckanim belim
lukom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар