субота, 18. мај 2013.



                                      Mali saveti velika pomoć   

   U ovom blogu biće razni saveti koji mogu da vam budu od pomoći u kući .Ima ih po raznim novinama I časopisima. Rešila sam I zbog sebe, da se rešim te gomile papira koje čuvam , a I zbog vas ,jer bi bilo šteta da toliko znanje stoji u mom kompjuteru,izbacim sve to u etar. Neću da odvajam savete za kuvanje od ovih ostalih ,biće vam interesantnije. Pa lepo se provedite I nada me da ćete nešto I da naučita odavde.
   MEKŠI PEŠKIRI – pre pranja ih treba potopiti neko vreme u slanu vodu .Vreme odredite sami. Ovo ne izgleda komplikovano J.
   KUVANJE KROMPIRA – Krompir se brže skuva ako u vodu sipate malo ulja. J
   KUVANJE DŽEMA – Ako kuvate džem ili pekmez najbolje je da prvo ušpinujete šećer pa onda dodate voće ,manje će da prska dok se bude kuvalo.
   SJAJNIJE  POSUDJE – Posle duže upotrebe posudje od aluminijuma iznutra pocrni I dobije mrlje.Postaće sjajnije ako se u njemu iskuvaju kore od jabuke.
   MIRIS LUKA – miris luka na rukama ne može lako da se opere pa je dobro istrljati ruke talogom od kafe I isprati,tako će miris nestati.
   ČIŠĆENJE RIBE – Ribu ćete lakše da očistite ako je istrljate solju ili sirćetom I ostavite  da odstoji 15 minuta pre čišćenja. 
   MRLJE NA RUKAMA – Ako vam ostanu smeđe mrlje po rukama posle čišćenja krompira, tikvica ili nekog drugog povrća najlakše ćete ih ukloniti sa mešavinom limunovog soka, boraksa I vode.
   ČOKOLADNA GLAZURA – Biće izdašnija I neće pucati pri sčenju ako se na 3 štangle čokolade doda cello jaje , dobro umuti I odmah premaže sa tom glazurom kolač ili torta.
   KOMPOT OD ŠLJIVA – biće uusniji ako uz šljive kuvate I nekoliko badema I 2-3 karanfilića.
   MRLJE NA SLAVINI – Ružne mrlje sa slavine najlakše ćete odstraniti ako na njih stavite upijajući papir ili krpicu natopljenu sirćetom I ostavite bar 30 min..Posle toga mrlje istrljati.
   BILJNE VAŠI – opušci od cigareta mogu da se iskoriste za uništavanje biljnih vaši u saksijama sa cvećem.Treba ih potopiti u vodu I posle 2-3 dana ovom tečnošću nakvasiti vatu pa prebrisati lišće I stabljike napadnutih biljaka.Posle nekoliko dana ponoviti postupak.
   JAJA U ZAMRZIVAČU – treba odabrati sveža jaja razbiti ih u posudice za zaleđivanje posoliti ili pošećeriti u zavisnosti od toga šta ćemo kasnije da pravimo I zalediti. Još bolje je ako se za kolače odvoje žumanca i belanaca. Na kutijam a kod celih jaja treba napisati da li su slana ili slatka i koliko ih ima u kutiju.
   UMESTO KOCKICA LEDA – kriščice limuna I naranđe mogu se držati u zamrzivačui koristiti ih umesto ledau koktelima , frapeima, belom vinu ili običnoj vodi.
   DINSTANI KUPUS – Sladak dinstani kupus imaće lepšu boju I ukus ako na masnoći prvo propržimo kašičicu šećera.
   PRŽENJE DŽIGERICE – Teleća džigerica pržena je kad se na njoj pojave kapi krvi, ako se duže prži postaće tvrda. Svinjska se prži duže a I jedna I druga se sole kad su ispržene.
   OTVARANJE TEGLI – Kad tegla ne može da se otvori ,treba pustiti mlaz vrele vode na poklopac I posle kratkog vremena će se otvoriti.
   TRAJNIJE CVEĆE U VAZI – Cveće će duže trajati u vazi ako u vodu stavite kašičicu aspirina ili šećera ili komadić drvenog ćumura ili neki stari bakarni novčić.
   PRANJE STAKLA – Stakla I Kristal najbolje se peru tako što se prvo istrljaju sunđerom umočenim u mešavinu taloga kafe malo sirćeta i onda isperu mlakom vodom.
PUSLICE -  Kažu da kad pravite puslice težina šećera ne sme da bude veća od težine belanca . Tako npr.na 4 belanca dolazi od 90-100g šećera I to još bolje ako je u prahu.Kad stavite puslice u mlaku rerun da se suše možete vrata rerne da otvorite drvenom kašikomda bi process bio brži jer će tako vlaga koja usporava sušenje lakše ispariti.


                                                                           Srećno J

Нема коментара:

Постави коментар